RÚVZ chce zefektívniť postup vyšetrovania podozrivých zásielok

18.02.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica 18. februára (TASR) - Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) chce zefektívniť a zracionalizovať doterajšie predpisy v prípade, že sa objaví podozrivý balík s bielym práškom, a to v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ) v Banskej Bystrici.

"Aby sa šetril čas, prostriedky, ako HaZZ, tak aj naše. Chceme dať viac na známosť, že antrax je síce nebezpečný, ale nie v našich podmienkach," uviedol stály zástupca ministerstva zdravotníctva SR pre problematiku bioterorizmu a krajský hygienik RÚVZ Cyril Klement na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. Dodal, že všetky biele prášky, ktoré boli u nás diagnostikované, neboli pozitívne.

"Jediný antrax, ktorý bol pozitívny, bol v USA a zneužil to pracovník laboratória, ktorý pracoval vo výskume. Ale bežný človek to môže ťažko urobiť," dodal Klement. Zefektívnené postupy posunú generálnemu riaditeľstvu HaZZ v Bratislave. "Predpokladáme, že si to radi osvoja, pretože to bude šetriť čas a prostriedky," konštatoval Klement. Laboratórne vyšetrenie podozrivej vzorky stojí asi 650 eur, pričom v tejto sume nie je zahrnutá cena dopravy vzorky do laboratória, ktorá je podľa slov Klementa značne vysoká.

Po zefektívnení postupov by mal byť rozdiel v tom, že HaZZ bude mať väčšiu istotu po odbornej stránke, že o antrax nejde. Nie každý biely prášok totiž predstavuje riziko antraxu. Bioteroristický prášok by sa vznášal nad zemou, a ten by bol nebezpečný, priblížil Klement a dodal, že takýto prášok nevie vyrobiť každý. "Dúfame, že tej paniky bude oveľa menej, to očakávame aj od médií," dodal Klement.

Pavol Lokša z odboru epidemiológie RÚVZ pokračoval, že ochorenie antrax nie je prenosné z človeka na človeka, je to ochorenie prenášané zo zvierat na ľudí, preto panika nie je na mieste. Podľa návrhu nových opatrení chcú rozlišovať, či boli ľudia priamo v styku s podozrivou látkou alebo nie. Ak budú ľudia priamo v styku s ňou, alebo bude vyslovene celá miestnosť potriesnená podozrivým práškom, postihnutí budú pod obyčajným lekárskym dohľadom, nasadia im antibiotiká a bude sa čakať na výsledok mikrobiologického vyšetrenia. "V prípade, že ľudia neboli v priamom styku s podozrivou látkou, balík alebo obálka neboli vôbec otvorené, v tom prípade žiadnu izoláciu nenariaďujeme a títo ľudia jednoducho pokračujú ďalej vo svojom živote," povedal Lokša.

Po septembrových udalostiach v USA (2001) bolo v SR v rezorte zdravotníctva zriadené špeciálne mikrobiologické laboratórium v Banskej Bystrici pre diagnostiku vysokovirulentných nákaz. V tomto laboratóriu sa ihneď začalo s vyšetrovaním zásielok podozrivých z obsahu Bacillus anthracis. Biologický monitorovací systém bol postupne posilnený vybavením ďalších dvoch mikrobiologických laboratórií v Bratislave a v Košiciach príslušným technickým vybavením. Taktiež bolo zriadené Informačné centrum pre bakteriologické, biologické a toxínové zbrane pri RÚVZ Banská Bystrica.

Od roku 2001 vyšetrili len v banskobystrickom RÚVZ vyše 838 rizikových zásielok, pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave 97 a v RÚVZ Košice ďalších 52. Dovedna k dnešnému dňu je to až 989 podozrivých zásielok. Zo zásielok nebola ani jedna pozitívna, zachytila sa však jedna klinická pozitívna vzorka od pacienta.
 

Vyberte región